Сколіоз: причини, симптоми і методи лікування

Сколіоз: причини, симптоми і методи лікування

Сколіоз — це патологічне викривлення хребта. При цьому деформація може бути вродженою, придбаної і посттравматичною. На цю хворобу страждає величезна кількість людей. І якщо хворий вчасно не почне відповідні лікування, то це може привести до дуже серйозних і тяжких наслідків. Особливої уваги потребує лікування сколіозу у дітей, бо у цьому віці хребет тільки формується і якщо вчасно не вжити заходів, наслідки залишаться на все життя.

Причини захворювання

До появи цієї недуги призводять сидячий спосіб життя, неправильна постава і безліч інших супутніх захворювань (запальні процеси опорно-рухового апарату, пухлина, поліомієліт і так далі).

Клініка

Головна ознака хвороби — зміна обрисів грудної клітини. Також спостерігається асиметрія талії і лопаток, різний рівень плечей, деформація хребта. Хворий відчуває біль у спині і між лопатками, а також поколювання в кінцівках. Люди, які страждають на сколіоз, швидко втомлюються. У них порушується робота серця, органів дихання і кишечника. У хворого змінюється хода, з’являється сутулість.

Методи лікування

У запущених і складних випадках наказано хірургічне лікування. Але на ранніх стадіях пацієнтові призначають комплексне лікування:

  • медичні препарати;
  • мануальна терапія;
  • масаж;
  • лікувальна фізкультура.

Так як хворий страждає від сильних болів, призначають ряд препаратів для зняття больового синдрому. До них відносяться: НПЗЗ (нестероїдні протизапальні препарати), кортикостероїди (гормони), хондропротектори. Також треба вживати кальцій, який є важливим будівельним матеріалом для кісток, міорелаксанти для розслаблення м’язів спини, мазі з розігріваються ефектом і гелі для поліпшення кровотоку.

Сколіоз: причини, симптоми і методи лікування

Діагностика

Які обстеження необхідно пройти хворому, може сказати тільки його лікуючий лікар. Йому можуть призначити КТ, МРТ і рентген хребта, а також безліч інших додаткових послуг для більш точного і достовірного діагнозу.

Якщо від проведеного лікування не спостерігається ніяких змін, тобто позитивних результатів, то лікар приймає рішення про оперативне втручання. При цьому вибір способу хірургічного втручання залежить від багатьох факторів: вік хворого, ступінь пластичності кісток, тяжкість захворювання.

Оперативне лікування проводиться тільки в вертебрологічних центрах або багатопрофільних клініках. Після операції пацієнтові призначають ряд процедур, таких як дихальна гімнастика, масаж нижніх і верхніх кінцівок, ЛФК.

Loading

Николай Лисов

Добавить комментарий

Next Post

Салат «Панзанелла»: хлеб и овощи

Пн Окт 18 , 2021
Итальянская классика умеет порадовать вкусом и простотой приготовления. Сытный пикантный салат просто находка в сезон свежих овощей. Ингредиенты Чёрствый хлеб – 300 г Помидоры – 2 шт. Огурец – 1 шт. Болгарский перец – 1 шт. Лук – ½ Оливковое масло – 50 г Винный уксус – 1-2 ст.л. Соль […]