Колаген — незамінний елемент для здоров’я та молодості організму

Людський організм містить велику кількість корисних елементів. Частина з них є незамінною для здоров’я, тож брак її в організмі може призвести до небажаних наслідків. Одним з таких компонентів є колаген, який відповідає за підтримку нормального стану шкіри, судин, хрящів. Щоб запобігти проблемам зі здоров’ям, необхідно приймати спеціальні вітаміни, які дозволять регулярно поповнювати запас корисного елементу в організмі.

Важливість колагену

Колаген є ниткоподібним білком, що становить основу сполучної тканини. Він складає майже третину всіх білків в людському організмі. Окрім того, що він є ключовим компонентом кісток, волосся, шкіри, зубів та нігтів, він також створює стінки артерій та капілярів. Молекули колагену створюють довгі тонкі білкові волокна, які поєднують клітини та дозволяють тканинам витримувати розтягнення.
Тож колаген має велике значення для здоров’я людини, оскільки його функціями є:

  • збереження молодості шкіри;
  • підтримка оптимального рівня вологи у шкірі;
  • забезпечення гнучкості суглобів;
  • протидія випаданню волосся;
  • зміцнення суглобових зв’язок та протидія розвитку запалень в них;
  • розгладження розтяжок та інших дефектів шкіри;
  • зміцнення зубів та нігтів;
  • боротьба із печією.

З віком запаси цього елементу зменшуються, синтез білка уповільнюється, що призводить до появи перших ознак старіння на кшталт втрати еластичності та пружності шкіри, появи перших зморшок, зниження рухливості суглобів тощо. Втім, крім природного фактору, мають значення і зовнішні причини зменшення кількості колагену в організмі. Спричиняти руйнування білкових волокон може негативна дія ультрафіолетового випромінювання, нікотин, стреси. Також часто причиною може стати та недостатня кількість вітаміну С в організмі.

Різновиди колагену

Щоб досягти синтеза достатньої кількості колагену, необхідно дотримуватись правил здорового харчування. Бажано до щоденного раціону додати кістковий бульйон, рибу, курку, яєчні білки, морепродукти, яловичину та желатин. Не варто забувати про фрукти та овочі: хоч в їх складі й немає колагену, в них є вітаміни та амінокислоти, які необхідні для виробництва білка. Тож не варто забувати про цитрусові, моркву, чорну смородину, листя салату, горіхи.

Але варто зрозуміти, що отримати повноцінну дозу колагену з продуктів майже неможливо. Тим паче синтез білка з часом зменшується. Саме тому слід вживати колаген кожній людини віком від 35 років. На допомогу можуть прийти спеціальні вітаміни, що містять необхідну кількість колагену. Загалом в харчових добавках може міститися три різновиди синтетичного білка:

  • тваринний — є найпоширенішим та найбільш доступним за ціною. Він виготовляється з білка, який міститься в хрящовій тканині та епідермісі великої худоби. Зазвичай добре засвоюється людським організмом;
  • морський — має високу ефективність, за будовою максимально схожий на людський білок. Але через складність виробництва (його отримують з хрящів та луски мешканців моря) його ціну не можна назвати демократичною;
  • гідролізований — добре та глибоко проникає у шари дерми. Є найдорожчим варіантів з-поміж добавок синтетичного колагену. А ще він підходить для вегетаріанців та веганів.

Правила прийому колагену

Приймати колаген варто щодня у будь-який час доби. Вживання харчової добавки можна не прив’язувати до прийому їжі. На думку багатьох фахівців, вживати колаген слід ввечері перед сном, оскільки відновлювальні процеси організму відбуваються саме в цей час. Але чітких рекомендацій загалом не існує, тож кожен обирає зручний для себе спосіб.

Загалом добове дозування може бути різним залежно від проблем:

  • для здоров’я шкіри рекомендоване щоденне споживання від 2,5 до 10 г колагену протягом 8-24 тижнів;
  • для м’язів — 15-20 г колагену щодня;
  • для суглобів — 2,5 г білка;
  • для кісток — 5 г колагену.

Серйозних побічних ефектів у харчової добавки немає. Однак в деяких випадках може зустрічатись печія або здуття живота. Однак приймати білок не варто вагітним жінкам, людям з індивідуальною нетерпимістю морепродуктів, риби та яєць, дітям, а також людям, які приймають ліки, несумісні з колагеном.

Мінімальний термін вживання колагену сягає вісім тижнів. Раніше результат навряд чи буде помітним, оскільки колагеновий обмін в організмі доволі повільний.

Loading

Joseph King

Добавить комментарий

Next Post

Нюансы хранения сыра в домашних условиях

Пн Фев 13 , 2023
Как известно, кисломолочный сыр относится к классу скоропортящихся продуктов . Если оставить его в тепле, он скоро скиснет. В сырости кисломолочный творог через непродолжительное время покрывается плесенью. Так как же хранить кисломолочку, чтобы она как можно дольше оставалась свежей? Ответ прост – после покупки плотно положите сыр в посуду из […]