Грижа білої лінії живота

Що собою представляє патологія

Грижа білої лінії живота – це патологічний стан, при якому органи черевної порожнини виходять зі своїх анатомічних положень у середній лінії черевної стінки. В результаті необхідно провести лапароскопічну пластику, щоб повернути органи до своїх природних позицій.

Причина виникнення патології

Патологія має місце через декілька факторів:

  • генетичні передумови – якщо у родичів також були такі випадки;
  • важкі роди або важкий перебіг вагітності;
  • часті порушення роботи системи травлення, що супроводжуються запорами, здуттям шлунку;
  • надмірні заняття спортом, підіймання важких вантажів;
  • травмування шлунку, вроджені аномалії.

Як проявляється хвороба

Симптоматика грижі білої лінії живота має схильність до розповсюдження та ускладнення. При ігноруванні симптомів є ризик сильного болю, розвитку перитоніту та кишкової непрохідності. Прояви патології наступні:

  1. сильна нудота, яку не подолати без ліків;
  2. напади рясної блювоти;
  3. порушення роботи шлунку – запори;
  4. поява кров’яних виділень у калі;
  5. сильні больові відчуття в області черевної порожнини;
  6. затвердіння м’язів черева;
  7. збліднення шкіри.

Як діагностують патологію

Вказані вище симптоматичні прояви мають спонукати людину звернутися до лікаря. Спеціаліст вивчає історію хвороби, робить візуальне обстеження, а для підтвердження діагнозу призначає додаткові дослідження: УЗД черевної порожнини, КТ, МРТ та інше. За результатами цих процедур лікар приймає рішення щодо доцільності оперативного втручання або можливостях лікування консервативними методами.

Як готуються до оперативного втручання

У більшості випадків рекомендовано хірургічне лікування грижі білої лінії живота. Цю процедуру називають герніопластикою. Перед її проведенням необхідно обов’язково дослідити кров та сечу пацієнта, щоб зменшити ризик виникнення ускладнень. За три дні до операції рекомендують дотримуватись дієти з вживанням лише легкої їжі та відмовитися від алкоголю. За 8 годин до втручання призначають голодування, а за 4 години до нього слід відмовитись навіть від води.

Яким чином проходить операція

Герніопластика – це лапароскопічна процедура, тому на тілі роблять невеликі проколи для введення троакарів. Попередні дослідження дозволяють виявити кращі місця для проколів в індивідуальному порядку. Потім виконують наступні дії:

  1. вводять відеокамеру через один з проколів;
  2. встановлюють троакари через грижові ворота;
  3. роблять розтинання черевини;
  4. вводять імплантат на 3-4 см більший за діаметром, ніж розмір патологічної зони;
  5. фіксують імплант з сітчастого полімеру;
  6. зашивання черевини;
  7. огляд операційного поля та виймання інструментів.

Мінімальне втручання у черевину дозволяє пацієнту виписатися зі стаціонару вже через 2-3 дні після операції. Протягом місяця потрібно утриматись від плавання у водоймах, купання замінити душем, не підіймати важких предметів. Слід носити спеціальний бандаж.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

Loading

Joseph King

Добавить комментарий

Next Post

Хорошую водоотталкивающую краску можно сделать из самой дешевой – нужны еще два ингредиента.

Чт Авг 25 , 2022
Не тратьте на дорогую краску в магазине. Вместо этого, купите пару дешевых банок плюс несколько дополнительных компонентов, чтобы сделать самодельную качественную краску с водоотталкивающими свойствами. Ей можно покрывать стекло, дерево, металл, плитку, пенополистирол и многое другое. Возьмите два маленьких пластиковых стаканчика. На дно добавьте чуть-чуть герметика. Разбавьте растворителем 646. Размешайте […]