Історія пластичної хірургії

Назад в історію пластичної хірургії

Протягом багатьох століть люди різних культур, націй і племен намагалися змінити свої тіла, поміщаючи диски в губи, розтягуючи мочки вух, перев’язуючи ступні, зафарбовуючи зуби, роблячи різноманітні тату і позначки на шкірі. Та й зараз, у сьогоденні, люди намагаються змінити свою зовнішність, як і багато років тому. Незважаючи на поширену думку в суспільстві, пластичне відновлення та косметична хірургія виконуються не тільки для поліпшення теперішнього стану або анатомії, а й також і для відновлення частин тіла, що були пошкоджені або деформовані під час різних травм. Приклади робіт висококваліфікованих пластичних хірургів можна подивитися за посиланням: https://medicalplaza.ua/content/plasticheskaya-hirurgiya.

Історія пластичної хірургії починалася як одне з найдавніших лікувальних мистецтв у світі. Лікарі практикували методи пластичної хірургії протягом сотень років. Наприклад, у стародавній Індії, система покарань передбачала ампутацію носа за перелюбство. Як результат, лікарі використовували трансплантацію шкіри для відновлювальних робіт у ділянці носа. Ампутації та інвазивні процедури з лікування ран проводилися приблизно в 800 н.е.

Римляни

Римляни, суспільство, яке приділяло особливу увагу красі оголеного тіла, завжди були стурбовані будь-якою аномалією будови тіла, особливо геніталій. Римляни вміли виконувати прості хірургічні операції, такі як відновлення пошкодженої шкіри та інших тканин, обрізання, а також зменшення грудей.

Ренесанс

Значний внесок у розвиток пластичної хірургії було зроблено в епоху Ренесансу. У світі відбувалися значні просування в науці і технології, що стало результатом більш безпечних і ефективних методів для позитивних результатів операцій. У цей період хірурги намагалися працювати зі шматками шкіри на щоках і трансплантацією шкіри від донорів для того, щоб відновити ніс. Трансплантант був поміщений на ніс і зберігався в такому положенні протягом 3 тижнів після процедури. Хірург потім формував цей шматок шкіри у форму носа.

Спочатку здійснювати хірургічне втручання було складно, але на початку вісімнадцятого століття хірурги почали робити серйозні та успішніші спроби за допомогою роботи з анестезією і відкриттям антибіотиків, які давали змогу хірургам проводити ширший спектр більш складних операцій з меншою кількістю ускладнень і меншим болем. Однак свого найбільшого прогресу і неймовірних висот пластична хірургія досягла в період між війнами.

Період між війнами

Під час важких воєн, таких як Перша і Друга Світові Війни, пластична хірургія була радше необхідністю для багатьох солдатів і звичайних людей. Хірургам потрібно було лікувати і відновлювати такі серйозні і великі пошкодження, як відкриті рани обличчя, розриви, відірвані носи, губи і т.д. Щоб досягти найкращих результатів для операцій були потрібні інноваційні відновлювальні процедури. Хірурги стали виконувати процедури на губах, використовуючи мікрохірургію, пришиваючи клапоть шкіри з шиї, ринопластику, вільний клапоть шкіри з руки, замість оригінального клаптя на ніжці, який приживається із затримкою, відновлення ущелини піднебіння та інші процедури.

19-20 століття

У 19-му і 20-му століттях, які називаються століттям сходу технологій і відкриттів, також були зроблені значні наукові відкриття.  Пластична хірургія продовжила свій розвиток і ставала звичайною процедурою в усьому світі. Спектр технологічних відкриттів привів до поліпшення результатів лікування раку шкіри, пошкодження нервів і ран різної глибини. Впровадження пластичної хірургії в лікарняну практику також допомогло лікуванню безлічі серйозних захворювань. Наприклад, було створено нову речовину, під назвою силікон. Як результат, пацієнти з раком грудей отримали чудову можливість відновити груди.

Нові напрямки в пластичній хірургії сьогодні

Сьогодні аномальні структури тіла, які часто є результатом вроджених дефектів, травм, ран або хвороб, також успішно відновлюються за допомогою пластичної або відновлювальної хірургії. Наразі пластичні хірурги можуть запропонувати широкий спектр процедур для жінок, такі як відновлення контуру тіла, омолодження обличчя і навіть спеціальні процедури для чоловіків.

Незважаючи на всі переваги пластичної хірургії, це все одно є великою стресовою ситуацією, яка може включати смерть, біль, деформацію та інші ускладнення. Для того, щоб мінімізувати ускладнення, щодня в пластичній хірургії з’являються нові тенденції. Останній і найважливіший тренд у пластичній хірургії — це менш інвазивні операції та процедури, розроблені, щоб уникнути появи видимих шрамів після операції. Хірурги досліджують нові наповнювачі та різні матеріали, які мають довший час дії, а також нові лазери, в спробах знайти засіб для найкращого ефекту операцій. Вони також досліджують технологію клонування, як метод омолодження тіла, генетичну терапію, яка може допомогти в лікуванні м’яких тканин, утворенні кісток і регенерації нервів.

Ба більше, технологію стовбурових клітин кісткового мозку, біоматеріали, інженеринг та молекулярну медицину було покращено, і, можливо, в майбутньому їх буде використано в пластичній та відновлювальній хірургії.

Погляд у майбутнє

Пластична хірургія має багатообіцяюче майбутнє. Пластичні хірурги відомі як творчі, винахідливі та оригінальні люди. Без подібної тяги до інновацій на сьогоднішній день пластична хірургія не була б так прекрасно розвинена.

Loading

Joseph King

Добавить комментарий

Next Post

Bushmills: традиционный ирландский виски от старейшей винокурни в мире

Ср Июл 19 , 2023
Торговая марка Bushmills в среде любителей солодового виски воспринимается как эталон ирландского качества. Винокурня, расположенная на территории восточного графства Антрим, славится своими элитными алкогольными напитками с начала 17-го века. Она не только производит и поставляет продукцию во множество стран, но также представляет собой историческую ценность, привлекая внимание туристов. Сегодня бренд […]