Ендопротезування кульшового суглоба

Ендопротезування кульшового суглоба

Інвазивне втручання з метою заміни кульшового суглоба – досить серйозна хірургічна операція. Підготовка до протезування займає кілька тижнів, протягом яких пацієнт здає аналізи, проходить різні діагностичні процедури, фізично та морально готується до операції.

Заміна тазостегнового суглоба потрібна при запущеній формі коксартрозу (артроз тазостегнового суглоба), остеоартрозах, асептичному некрозі головки стегнової кістки та після складних переломів шийки стегнової кістки. Відчувати страх перед операцією – це нормально. І щоб знизити рівень тривожності, далі розповімо, як відбувається ендопротезування кульшового суглоба (додаткова інформація за посилянням медичного центру, де проводять операцію https://medicalplaza.ua/content/endoprotezirovanie-tazobedrennogo-sustava ).

 

Підготовка до операції

Підготовка до протезування (доопераційне обстеження) — дуже відповідальний етап лікування. Завдання хірурга – поставити точний діагноз і скласти великий анамнез пацієнта, використовуючи дані, отримані під час діагностичних процедур та інших видів досліджень.

При складанні анамнезу враховуються:

  • рецептурні та безрецептурні лікарські препарати, які приймає або нещодавно приймав пацієнт, включаючи креми та медичні пластирі;
  • прийом харчових добавок;
  • наявність кардіостимулятора, кардіовертер-дефібрилятора (AICD) та інших приладів для стимуляції серця;
  • можливі напади апное (порушення дихання уві сні);
  • наявність алергії на певні продукти чи лікарські препарати;
  • також враховується куріння, частота прийому алкоголю, можливо наркотичних засобів.

Що стосується діагностичних процедур, то передопераційне дослідження включає:

  • загальний аналіз сечі та крові;
  • окремо проводиться аналіз крові на функцію печінки та нирок;
  • рентген грудної клітки;
  • електрокардіографія (ЕКГ) на дослідження роботи міокарда;
  • може також знадобитися доплерографія сонної артерії;
  • кардіограма з навантаженням та інші фізикальні обстеження.

Мета доопераційного обстеження – отримати повну медичну картину пацієнта, щоб вибрати правильну стратегію лікування та максимально знизити можливі операційні ризики.

Як відбувається ендопротезування?

Сама процедура триває близько двох-трьох годин. Пацієнта спочатку готують до операції, потім заводять в операційну та кладуть на бік, додатково фіксуючи ногу до столу. Як знеболювальний використовується або спинальна анестезія (безпечніша, рекомендується людям похилого віку), або повноцінний комбінований наркоз.

Після досягнення потрібного ефекту анестезії хірург обробляє операційне місце і робить поздовжній розріз (10-12 см) в центральній частині зчленування. Далі пошкоджений суглоб виводиться в операційну рану та видаляється хірургічним способом, а на його місце встановлюють ендопротез.

На наступному етапі вертлужну западину (ямка в тазовій кістці) обробляють і розширюють за допомогою дриля зі спеціальною насадкою. Після цього на підготовлене місце встановлюють чашку протеза. Варіант кріплення чашки та ендопротезу вибирається хірургом до операції. Це може бути цементний (спеціальний клей) безцементний або змішаний тип фіксації.

Наприкінці обидві частини протеза зіставляються, а сама конструкція фіксується за рахунок зшивання тканин. Поверх рани встановлюють аспіраційний дренаж. Повноцінне відновлення після операції триває близько 2-3 тижнів, але стояти на ногах і повільно пересуватися пацієнт зможе вже через 2-4 дні.

Loading

Joseph King

Добавить комментарий

Next Post

Бабушкина действенная рада, как заметно осветить и уменьшить пигментные пятна.

Вт Июл 19 , 2022
Пигментные пятна появляются неожиданно, и от них хочется избавиться как можно скорее. Чтобы заметно осветить и уменьшить их количество, воспользуйтесь старинным действенным советом. Размельчите в блендере или на терке 1 маленькую луковицу. Выжмите из нее сок. К соку лука добавьте 1 ст.л. яблочного уксуса. Полученным раствором нужно протирать кожу с […]
Бабушкина действенная рада, как заметно осветить и уменьшить пигментные пятна.